Nytårsforsæt 2016

Den veganske/vegetariske madpyramide

vegansk madpyramide

Som i måske ved, spiser jeg vegetarisk og primært vegansk. (Jeg spiser ikke kød, drikker ikke mælk og spiser for det meste heller ikke smør eller æg –> ingen animalske produkter.)

Det er noget jeg har valgt af sundhedsgrunde, da jeg ikke kan tåle mælk eller andre mælkeprodukter, og fordi min mave ikke tager så godt imod kød. Animalske produkter er også kræftfremkaldende, så jeg har ligeså stille bevæget mig væk fra det siden efteråret 2015.

Jeg har været 100% vegetar og primært veganer (cirka 80%-90% vegansk) siden starten af 2016 og jeg er derfor på 9.-10. dag nu – og jeg har det VIDUNDERLIGT!
Det har virkelig været det fedeste på trods af at de første par dage var hårde. Jeg har ikke problemer med min mave mere og min hudsygdom i håret er så godt som væk! Det er vildt ik?

Det var lidt af et sidespor, men jeg synes at der burde være en slags forhistorie eller en forklaring til sådan et blogpost som det her, for at det giver mening. Men det jeg ville dele med jer i dag er den veganske madpyramide, som er anbefalet fra den tyske vegetar- og veganerforening, som jeg fandt gennem en vegansk facebookgruppe, jeg er medlem af.

Forklaring af pyramiden:
(Oversat fra tysk til dansk fra deres hjemmeside)

1. Vand (1-2 liter om dagen)
Vand og andre ikke-alkoholiske og andre lavt kalorieholdige drikkevarer.

2. Grøntsager (mindst 400 g eller 3 portioner per dag)
Friske grøntsager, herunder uopvarmet frisk mad og juice er en vigtig kilde til vitaminer, mineraler, fytokemikalier og fibre.

3. Frugter (mindst 300 g eller 2 portioner per dag)
Frisk frugt, suppleret med tørret frugt og juice, er en glimrende kilde til mange vitaminer, mineraler, fytokemikalier og fibre.

4. Korn og kartofler (omkring 2-3 måltider om dagen)
Korn er den vigtigste kilde til protein for vegetarer eller veganere. Fuldkorn forsyningers komplekse kulhydrater, fibre og phytonutrients og er en vigtig kilde til vitaminer (især B-vitaminer) og mineraler (f.eks., Jern, zink, magnesium). Kartofler giver bl.a. C-vitamin, kalium og magnesium.

5. Protein Produkter (bælgplanter (1-2 måltider om ugen) og proteinprodukter (50-150 g per dag))
Bælgfrugter (f.eks. Som ærter, bønner, kikærter, linser), sojaprodukter (f.eks. Som sojamælk / yoghurt, tofu, tempeh) og andre alternativer kød (fx. Som seitan) indeholder en masse protein. Bælgfrugter giver fibre, B-vitaminer, magnesium, kalium, jern og fytokemikalier.

6. Nødder og frø (30-60 g per dag)
Nødder (herunder nøddesmør) og frø indeholder essentielle fedtsyrer. De giver protein, folat, vitamin E, fytokemikalier og mange mineraler såsom kalium, magnesium, jern og zink.

7. Vegetabilske fedtstoffer (2-4 spsk om dagen)
Vigtigt for levering af essentielle fedtsyrer og for optagelsen af ​​fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K). Naturlige vegetabilske olier, der er rige på alfa-linolensyre. (såsom hørfrø og rapsolie).

8. Valgfrit: snacks, alkohol og slik (hvis det ønskes, i moderate mængder)
Disse fødevarer er ikke nødvendige for en sund kost, men alkohol, snacks og slik kan nydes med måde.

2

 • Hvor er det en fin pyramide og forklaring deraf! Jeg er også vegetar og spiser primært vegansk, og det er lækkert at se en fellow-planteæder! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Johanne Jacobsen

   Tusind tak. Det er så hyggeligt når man møder andre plantebaserede mennesker – helt klart!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nytårsforsæt 2016